Zin voor realiteit

De laatste tijd bekruipt mij het gevoel dat ik conservatief aan het worden ben, terwijl ik mijn hele leven mijzelf als een progressief iemand heb gezien. Mogelijk heeft dat te maken met de verschuiving in definities van wat sociaal en democratisch is. De sociaal democratie heeft de arbeider welvarend gemaakt, een mens met rechten en invloed. De tijd en het neo liberalisme maken de arbeider in het afgelopen decennium langzaam weer armer en hulpelozer. Kosten van leven stijgen, inkomen groeit niet, de sociale rechten worden afgebroken en globalisering en in toenemende mate robotisering bedrijgt de gemiddelde werknemer in zijn bestaan. Bovendien is de concurrentie tussen landen met name door handelsverdragen en economische samenwerkingsverbanden en het verdwijnen van financieel-economische grenzen op een punt aangeland dat met name de arbeiders, de middenklasse het onderling moeten uitvechten, wie het goedkoopste is krijgt het werk.

En grote toevloed van migranten en semi-illegale arbeiders maken kannibaliseren lonen en hollen de positie van de middenklasse nog verder uit.

Populisten exploiteren de angstgevoelens die hiervan het gevolg zijn en zij kunnen dat ook omdat de traditionele overheid er niets tegenover plaatst behalve wegkijken en slappe visieloze oplossingen.

Populisten zijn in zekere zin de sociaal democraten van de 21ste eeuw met dat verschil dat zij de nieuwe onderdrukten de wereld beloven van het begin van de 20ste eeuw. En iedereen weet dat de wereld niet heeft stil gestaan.

En opeens lijk ik een conservatief denker te zijn geworden. Ik moest daaraan denken toen ik vanmorgen tijden het lezen van de krant dacht, ja misschien wordt het wel tijd op een realistische manier naar de sancties tegen Rusland te gaan kijken, niet vanuit veilige morele principes maar gewoon vanuit geopolitieke overwegingen. Dus je gaat na een paar jaar gedoe om de tafel zitten en zegt, ok Rusland jullie krijgen de Krim maar je dondert op uit Oekraïne. En als je een Oekraïner bent die per ongeluk op de Krim woont dan heb je gewoon pech gehad en als je er niet wil blijven wonen dan emigreer je naar een ander land. Europa wordt onveiliger van boze Russen en Oekraïne in hun invloedssfeer.

Bovendien laat je aan de Europese bevolking zien dat je hun belang krachtig bevordert. 
En misschien moeten we het immigratie probleem ook zo gaan oplossen dat Turkije de probleem eigenaar wordt en wij het probleem samen met Libanon en Jordanië ter plekke gaan behandelen, dan kan Turkije bij ons aanschuiven als ze willen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s